Aanvullend menu

Civil Leadership as the Future of Leadership: #Disruptiefburgerschap strategisch geanalyseerd: boek op Amazon

Concept cover Future Leadership

Nieuw boek: ‘Civil Leadership as Future of Leadership. Harnessing the disruptive power of citizens’, voortkomend uit (internationale) lezingen en mijn nieuwste strategische analyses. Verschijnt in november bij Amazon (via Warden Press).

Ik behandel daarin hoe de technologische revoluties die disrupties in de markt veroorzaken, zoals platforms, websites en apps, ook macht aan burger en burgerschap gaan geven. Dit kan disrupterend uitpakken op democratie, politieke partijen, publieke opinie (zoals al te zien bij de casus Stef Blok) en burger-zelforganisatie, niet alleen in klassiek protest (tegenover ‘de politiek’), maar juist ook in solidariteit en coƶperatie, waardoor overheid en politiek minder belangrijk worden in wat er in de publieke ruimte gebeurt. Grootste effect van disruptie is immers irrelevantie van jouw producten, diensten of boodschappen! De burger is met iets anders bezig, waaronder wat er moet gebeuren in de buurt, wijk of groep. Zoals een politiek observator mij ooit zei: ‘Schelden, negativiteit en kritiek is niet leuk voor politici, maar ze zijn er aan gewend, maar 1 boodschap willen ze absoluut niet horen: dat ze onbelangrijk en irrelevant zijn en er niet zo toe doen.’ Dat is dus de nu bestaande werkelijkheid, zoals al te zien rond de absolute farce dat TV en radio maandenlang meenden tijdens de officieel lopende formatiebesprekingen van het nieuwe kabinet beelden van het Binnenhof uit te moeten zenden over geen enkel nieuws what so ever waardoor dus ook bijna niemand meer keek. Hier had de journalistiek niet door dat het nieuwe gevecht tussen alle media gaat om aandacht van eye balls en hersenen. Dit disrupteert nu al de oude allianties tussen politiek en pers, maar dus ook de concurrentie om de kijker.

Dat alles behandelt dit nieuwe boek: het nieuwe medialandschap, de nieuwe publieke opinie, de nieuwe roep om vormen van directe democratie, de publieke tribune die permanent aan staat, de nieuwe rol, het optreden en de persoonlijkheid van professionele politici en uiteindelijk het nieuwe leiderschap dat wordt gevraagd van politiek bestuurders en bestuurders van bedrijfsleven en publieke diensten en van actieve burgers, wat ook het onderwerp van mijn proefschrift over ‘civil leaders’ was. Het boek analyseert niet alleen, maar geeft ook aanzetten voor de juiste strategische antwoorden, omdat ik natuurlijk niet zit te wachten op disruptie van democratie of vrije pers of publieke dialoog. Maar: het is al hier en tot nu toe zijn de antwoorden van zittende publieke bestuurders vaak niet beter dan wat ik gezien heb van bestuurders in het bedrijfsleven, die inmiddels failliet, weg of overgenomen zijn. Tijd om wakker te worden!

Nederlandse synopsis Civil Leadership as the Future of Leadership